Plava Zvezda termalni bazeni

Usluge

Sauna

Sterling – Premium Website Template

Kako koristiti saunu?

Evo kratkog vodiča za one koji prvi put koriste saunu.

* Prvo se istuširajte i dok ste još vlažni uđite u saunu.
* Ponesite peškir na kome ćete sedeti.
* Dajte telu vremena da se adaptira,
* opustite se i osetićete kako Vam toplota otvara pore na koži.

Uživajte u toploti. Temperature u sauni se kreću od 60-100 stepeni. Vazduh nikada nije suv, kako ne bi oštetio Vaše respiratorne sisteme. Nakon boravka u sauni ohladite se, zatim istuširajte hladnom vodom i popijte neki osvežavajući napitak da bi nadoknadili izgubljenu tečnost. Nemojte oblačiti odeću dok se sasvim ne ohladite i ne prestanete da se znojite.
Pre saune nemojte piti alkohol i jesti tešku hranu. Nakon boravka u sauni pojedite nešto lagano i popijte neko osvežavajuće piće.

Ostavite za sobom čistu saunu, kakvu bi i sami želeli da zateknete sledeći put.

Koliko dugo ostati u sauni?

Uživanje u sauni je individualno, slušajte svoje telo. Prvi put ostanite svega nekoliko minuta ( onoliko koliko Vam prija ). Postepeno trudite se da postignete optimalno vreme boravka u sauni, a to je 15-30 minuta.

Koliko puta nedeljno koristiti saunu?

Posećujte saunu dva do tri puta nedeljno. Ako osetite da vam prija i da nemate nikakvih smetnji, možete povećati broj nedeljnih odlazaka ali obavezno nakon saune koristite vlažne losine za telo, kako bi vam koža ostala elastična i sveža.

Sauna i zdravlje

Osobe sa sniženim ili povišenim krvnim pritiskom i drugim srčanim oboljenjima treba da budu oprezne pri korišćenju saune, pa čak i da je izbegavaju jer sauna snižava pritisak, izaziva ubrzani rad srca, pospešuje znojenje i širi kapilare u koži. Toplota koja Vas spolja relaksira i čisi najveći organ kožu, ujedno pokreće i sve Vaše unutrašnje organe kao kada džogirate, što može izazvati neželjene efekte.

Gubitak težine

Odlaskom u saunu izgubićete i na težini, međutim primarni cilj odlaska u saunu jeste oslobađanje tečnosti i toksičnih materija štetnih po organizam i vaše zdravlje.

Vlažnost vazduha

Postoje vlažne i suve saune. Razlikuju se po procentu vlage koji se nalazi u vazduhu. Odaberite onu vrstu saune koja vam više prija, ali se obavezno pridržavajte uvodnih instrukcija.

Znojenje

Znojenjem se regulišu tri veoma važne stvari u organizmu:

* oslobađanje toksičnih materija
* održavanje temperature tela na 37 stepeni
* čišćenje kože.

Većina ljudi se danas ne znoji dovoljno. Antiperspiransi, malo fizičke aktivnosti, veštačko okruženje, smog, sintetička odeća onemogućuju neophodan zdrav protok tečnosti preko kože znojenjem. Znojenje u sauni zavisi od temperature i vlažnosti vazduha. Boravakom 15 minuta u sauni izgubi se u proseku oko 1 litar tečnosti ( normalna dnevna količina je 1-1,5 lit). 15 minuta boravka u sauni znoj uradi isto što i bubrezi za 24 h. 99% znoja je voda a 1% su toksične materijje